Ik nam de Megamo Track met 100mm veerweg eens mee voor een test, dit met bijzonder resultaat!
Het voorjaar hangt in de lucht! Bloesem aan de struiken, knoppen aan de bomen, vogels -druk met elkaar- in het water en in de lucht… Dus, ook een prima periode (op komst) om er met de MTB op uit te trekken.
Vanuit
Meeuwisse Wielersport kreeg ik voor een paar weken een Megamo Track mee,
vergezeld van de vraag om em eens flink aan de tand te voelen op een
verscheidenheid aan terreinen. Nou, dat is een kolfje naar m’n hand en hoewel
het nog erg nattig was in maart heb ik enkele (droge, representatieve) momenten
gevonden om een goede indruk van deze bike te krijgen.
Kennismaking
T’is sowieso belangrijk om de tijd te nemen om goed op een fiets te komen zitten. Zeker nu moderne mountainbikes qua wielbasis alsmaar langer worden, gevoeliger worden als het gaat om een goede gewichtsverdeling en ook om een aangepaste actievere rijstijl vragen. De XL-maat waarmee ik op pad ging heb ik voorzien van een zadelpen met setback om het zadel op een goede positie t.o.v. de trapas/pedalen te krijgen. Waarbij aangetekend dat ik voor testritten met voor mij vreemde fietsen graag gebruik maken van een voor mij vertrouwd zadel, de Fizik Goby. Met een stuurpen van 80 mm gaf deze setup exact de goede balans ‘tussen de wielen’. De eerste kennismaking op het MTB-parcours in Giessenburg was mede hierdoor een verrassend positieve gebeurtenis. De fiets liet zich lichtvoetig door alle slingers en (kuip)bochten sturen en nodigde meteen al uit tot vlot doorrijden.
Techniek en karakter
Vergis je niet, er zit een veelheid aan details in een full-suspension frame die van invloed zijn op het eindresultaat. Dat is mooi, want dat geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om een frame een karakter mee te geven dat past bij de beoogde doelgroep. Hier is duidelijk gekozen voor speelsheid.
Het veersysteem (in tech-termen, de : anti-squat, anti-rise, forces, axle path waarden, en wat dies meer zij) is niet zozeer op comfort afgestemd maar op, hoe zeg je dat, het leveren van energie. In oud-Nederlands: vooruit met de geit!
De geometrie is ‘behoudend hedendaags’. De hoek waaronder de voorvork staat is niet overdreven lui, maar zodanig dat je vlot en actief kan sturen, óók in korte bochten. De achtervork is prettig compact wat helpt bij de voortstuwing.
Zonder nu op al die vermoeiende details in te gaan, het is een fiets met een speels karakter en het (achter) veersysteem is gericht op áándrijving.
Een zijstap: Veerweg
De vraag kan daarbij opkomen of de 100 mm veerweg van achterdemper en voorvork wel genoeg zijn, zeker nu er flink wat cross-country modellen op de markt komen die over 120 mm veerweg beschikken. Eenieder mag daar natuurlijk een eigen visie op hebben. De mijne is dat 100 mm écht voldoende is. Een voordeel zelfs voor de omstandigheden waarmee we in Nederland veelal te maken hebben. De fiets kan daardoor ‘laag op z’n poten’ blijven. De trapas en daarmee de berijder zitten lager wat goed is voor de wendbaarheid. De stijfheid van het geheel is beter, enzovoort. Persoonlijk heb ik nog nooit een mountainbike met 100 mm veerweg gezien, waarbij de complete slag vaak werd benut! Toegegeven, als je meerdere keren per jaar in de Alpen over de nieuwste enduro-achtige downhills wilt afdalen, als je zelf de capaciteit en durf hebt om dat op forse snelheid te doen, dan is meer veerweg welkom. Echter, in Nederland, België, et cetera zal 100 mm veerweg voor velen gewoon een heel goed uitgangspunt zijn!
Uitrusting
Vanzelfsprekend helpt het bij een goede totaalbeleving van een fiets als componenten, zoals de aandrijving, wielen, banden en remmen goed functioneren. Wat dat betreft hebben we tegenwoordig sowieso weinig te klagen en als we hier het geheel overzien: Sram GX versnellingsbak, Shimano XT remmen, een mooi en stevig setje Gabbiano (www.gabbianocycling.com) carbon wielen, dan is de waardering <robuust, betaalbaar en duurzaam> zeker op z’n plaats. Vittoria is als bandenmerk vooral bekend van de superfijne racebanden, maar gezegd mag worden dat de Mezcal (achter) en Barzo (voor) banden een fijne combi vormen. Op asfalt valt op hoe stil de Mezcal is wat ongetwijfeld ook betekent dat ie beperkt rolweerstand geeft. De Barzo geeft off-road vertrouwen. Veel waardering oogstten ook de prachtige Tune naven. Een koopje? Nee, dat niet. Maar wel heel soepel lopend en uitgerust met royale flenzen die het complete wiel de nodige stijfheid bezorgen. En die kleur… heerlijk!
Slot
Terugblikkend op de periode dat ik op pad kon met de Megamo Track blijven vooral de termen “Vlot en Reactief” hangen. Da’s met name toe te rekenen aan het frame, de maatverhoudingen (geometrie) en het veersysteem. Wat mij betreft een prima uitgangspunt voor een fiets die je flink wat sportief MTB-plezier kan bezorgen.
© Copyright – 2023 Meeuwissewielersport.nl